De kracht van video: Waarom IT-bedrijven video moeten omarmen in hun marketingstrategie

20/09/2023

De kracht van video marketing

In dit digitale tijdperk van information-overload en een steeds veeleisender publiek is het lastiger geworden om op te vallen als IT-bedrijf. Maar hoe kun je er dan toch uitspringen? Door gebruik te maken van video’s! 

Video’s trekken niet alleen de aandacht, ze houden die ook vast. Omdat ze beweging, geluid en tekst combineren, kunnen video’s veel informatie in een relatief korte tijd overbrengen. Daarnaast kunnen onze hersenen beelden ook veel sneller verwerken dan tekst. Dus als je maar een paar seconden hebt om de aandacht te trekken, is video hét middel.

Het is geen geheim meer dat video goed kan werken om de aandacht te trekken van een doelgroep. Uit een recent onderzoek van Wyzowl blijkt dan ook dat maar liefst 91% van de bedrijven video’s gebruiken als marketingtool. En dat 96% van marketeers video een belangrijk onderdeel van hun marketingstrategie vindt. 

In dit blogartikel duiken we dieper in op de voordelen van video en leggen we uit welke video’s je het beste kunt gebruiken voor de marketing van jouw IT-bedrijf.

De vijf belangrijkste voordelen van video

Steeds meer bedrijven maken dus gebruik van video binnen hun online marketingstrategie. Maar waarom is dit zo? Dit komt door de verschillende voordelen die video te bieden heeft. We delen hier de vijf belangrijkste met je!

1. Video's zorgen voor een hoge betrokkenheid op social media

Op social media gebruik je vaak visuele content om de aandacht te trekken. Dit kan in de vorm van een foto, illustratie of video. Wist je dat social media posts met video’s meer views en betrokkenheid genereren dan posts met foto’s of illustraties? Daarnaast genereert een video op social media 1200% meer shares dan tekst- en beeldinhoud samen. De betrokkenheid bij video’s is hoog, aangezien 95% van een bericht bekeken wordt wanneer het een video is, vergeleken met 10% wanneer ze alleen tekst kunnen lezen.

Video’s lijken dus echt meer aandacht te trekken dan tekst en/of afbeeldingen. Social media gebruikers zijn vaak eerder geneigd om video’s te bekijken en ze (als ze boeiend genoeg zijn) uit te kijken tot het einde. Dit zorgt voor een hoge betrokkenheid bij de boodschap en jouw bedrijf. Of het nu voor YouTube, Instagram-reels, Tik Tok-video’s of Facebook-verhalen is, video’s worden op social media meer dan ooit bekeken. 

2. Maak een emotionele connectie met jouw publiek

Video’s brengen emoties vaak beter over dan andere typen inhoud. Wat is hiervan het voordeel? Deze emotionele betrokkenheid kan leiden tot een diepere band tussen het publiek en het merk. Dat komt doordat je een persoon ziet en hoort spreken. Daarnaast zijn video’s erg geschikt om informatie als een verhaal te vertellen. Deze verhalen kunnen zorgen voor een emotionele connectie, waardoor het verhaal in de video beter blijft hangen.

Verschillende studies tonen aan dat het menselijk brein een speciale plaats heeft voor gezichten (speciale zogenoemde “neurale circuits” die alleen op gezichten reageren). Bovendien is een stem die vertelt in een video vaak boeiender en geloofwaardiger dan tekst die je alleen kunt lezen.

Wat zou jou meer aanspreken? Een persoonlijke videoboodschap of het lezen van een tekst met dezelfde informatie? Er bestaat een grote kans dat je kiest voor een video, omdat het een stuk persoonlijker voelt, minder moeite kost om te luisteren en minder saai is. Een mooie bijkomstigheid is dat een videoboodschap vaak langer en beter onthouden wordt dan platte tekst.

3. Een geschikt middel om jouw merkbekendheid te vergroten

Met video’s kun je je merk op een creatieve manier presenteren, wat kan leiden tot een hogere merkbekendheid en het gemakkelijker maken om bij het publiek te blijven hangen. Daarnaast kunnen video’s de persoonlijkheid en waarden van jouw bedrijf laten zien, waardoor het voor klanten gemakkelijker wordt om op een persoonlijk niveau met jouw bedrijf in contact te komen.

4. Complexe producten en processen uitleggen en demonstreren

Video’s zijn een uitstekende manier om complexe producten of diensten uit te leggen en te demonstreren. Ze kunnen helpen om technische aspecten duidelijker te maken en potentiële klanten te overtuigen. Dit kun je goed zien in deze video.

5. Groot bereik door het delen van video’s

Video’s worden veel gedeeld op social media en andere platforms, denk aan Whatsapp. Mensen delen namelijk graag interessante en boeiende video’s met anderen. 51% van de mensen deelt eerder video met hun vrienden dan elk ander type inhoud, waardoor video gemakkelijk het meest ‘deelbare’ type online content is. Video is dus een goede manier om jouw bereik exponentieel te laten groeien.

Welke video’s kun je het beste gebruiken voor de marketing van jouw IT-bedrijf?

Er bestaan veel verschillende soorten video’s, denk aan speelfilms en animaties, instructievideo’s op Youtube of jouw bedrijfsfilm op jouw website. Zelfs een schermopname is een video die je kunt gebruiken voor de marketing van jouw bedrijf. Er bestaan dus veel verschillende soorten video’s. Maar welke soorten zijn nu echt geschikt om in te zetten voor de marketing van jouw IT-bedrijf? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Stel jezelf in het kort voor aan klanten met een introductievideo

Introductievideo’s geven vaak een beknopt overzicht van jouw bedrijf, jouw missie, visie en de belangrijkste producten of diensten die je aanbiedt. Ze zijn ideaal voor het introduceren van jouw bedrijf of voor het aantrekken van nieuwe klanten die nog niet bekend zijn met het merk.

Laat jouw bedrijfscultuur zien door middel van een vlog of bedrijfsvideo

Met een vlog of bedrijfsvideo geeft je een kijkje achter de schermen bij jouw bedrijf, maar je geeft vooral ook een beeld van de cultuur en de mensen die bij jouw bedrijf werken. Waarom is dit belangrijk? Dit helpt bij het opbouwen van een persoonlijke connectie met jouw bedrijf en merk. Op deze manier kun je potentiële klanten aanspreken die geïnteresseerd zijn in de bedrijfscultuur en waarden van jouw bedrijf. Dit soort video’s zet je ook meteen in voor employer branding en het aantrekken van nieuw personeel.

Laat zien hoe geweldig jouw product of dienst is met een demonstratievideo

Je kunt beschrijven hoe jouw product de problemen van jouw klanten oplost, maar het is nog beter om dit te demonstreren. Met demonstratievideo’s kun je als bedrijf jouw product of diensten in actie laten zien. Hiermee toon je potentiële klanten hoe jouw product werkt, wat de voordelen zijn en hoe het hun problemen kan oplossen. Productdemonstraties kunnen daarnaast ook helpen bij het vergroten van vertrouwen en het overtuigen van klanten om een aankoop te doen. Ze zijn als het ware getuige van iets wat ze gezien hebben.

Pak uitdagingen van klanten aan in een instructie- of how-to-video

Door een instructie- of how-to-video te gebruiken kun je echt goed laten zien dat je de uitdagingen van jouw klanten begrijpt en voor ze kunt oplossen. In dit soort video’s kun je op een vrij persoonlijke en duidelijke manier laten zien hoe jij de uitdagingen van jouw klanten aanpakt of leer je klanten nieuwe vaardigheden aan waar ze je eeuwig dankbaar voor zijn. Daarnaast worden dit soort video’s ook vaak gedeeld omdat ze als nuttige en waardevolle inhoud worden gezien. Dit is dus een goede manier om meer exposure en naamsbekendheid te creëren met video!

Creëer interactie met jouw doelgroep via webinars en presentaties

Webinars zijn live of worden opgenomen en later teruggekeken. Het zijn als het ware educatieve evenementen die je kunt gebruiken om jouw diepgaande kennis te delen, je thought leadership te tonen en de betrokkenheid met je doelgroep te verbeteren.

Deel ervaringen met een gezicht en stem in reviewvideo’s

Authentieke reviews zijn krachtige tools om het vertrouwen van potentiële klanten te winnen. Vaak kun je verschillende reviews lezen, maar zie je niet wie deze reviews heeft gegeven. In video’s kun je net iets beter inschatten of het om echte klanten gaat en hoe oprecht ze zijn over hun ervaringen.

Leg complexe producten en processen uit in een animatievideo

Om de werking van software, IT-infrastructuren of processen uit te leggen is het handig om een animatievideo te gebruiken. Waarom? Omdat het best lastig kan zijn om zulke abstracte en complexe onderwerpen uit te leggen met alleen maar tekst of vast te leggen in echt beeld. Het spreekt meer tot de verbeelding om dit te laten zien in een animatie. Een animatie is ideaal voor het uitleggen van complexe concepten op een boeiende en visueel aantrekkelijke manier.

Welke video je kiest hangt af van de specifieke marketingdoelen van jouw bedrijf, maar ook wat de doelgroep is en welke boodschap je wilt overbrengen. Het is ook verstandig om een mix van verschillende video’s te gebruiken om een breder publiek te bereiken. Hierover denken we bij Leadgate Europe graag met je mee!

Interessant voor jouw IT-bedrijf?

Video’s zijn interessant voor bedrijven die meer betrokkenheid willen met hun doelgroep en hun bereik willen vergroten. Binnen Leadgate beschikken wij over specialisten op het gebied van video content. Wij kunnen jou helpen met de besproken uitdagingen. Heb je vragen over hoe het gebruik van video’s jouw IT-business nog meer kan bieden? Of heb je andere online marketing gerelateerde vragen? Laat het ons gerust weten! Bel naar 010 268 1148 of stuur een e-mail naar info@leadgate.eu.

Norman Vincent Peale

Dr. Norman Vincent Peale (1898–1993) was a minister and author (most notably of The Power of Positive Thinking) and a progenitor of the theory of “positive thinking”.

Schedule a call

Marketing strategy helps you with:

Reid Hoffman

Reid Garrett Hoffman is an American internet entrepreneur, venture capitalist, podcaster, and author. Hoffman was the co-founder and executive chairman of LinkedIn, a business-oriented social network used primarily for professional networking.

Eddy Huang

Edwyn Charles Huang (born March 1, 1982) is an American film director, author, chef, restaurateur, food personality, producer, and attorney. He was a co-owner of BaoHaus, a gua bao restaurant in the East Village of Lower Manhattan.

Mother Theresa

Moeder Teresa, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu (Skopje, 26 augustus 1910 – Calcutta, 5 september 1997), was een katholieke zuster, stichteres van de Missionarissen van Naastenliefde en Nobelprijswinnares voor de vrede. … In 2003 werd ze zalig verklaard en op 4 september 2016 volgde de heiligverklaring.

Warren Buffett

Warren Edward Buffett (Omaha (Nebraska), 30 augustus 1930) is een Amerikaans zakenman en investeerder. Hij is directeur en met een belang van 38% grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway. Buffett staat al enkele decennia op de lijst van rijkste mensen ter wereld met in 2021 een geschat vermogen van 109 miljard dollar.