Wat is de impact van SEA op SEO?

18/06/2019

Wat is de impact van SEA op SEO

Binnen de (online) marketingwereld wordt vaak, ten onrechte, gedacht dat het adverteren op een specifiek zoekwoord (SEA) helpt om de organische ranking (SEO) van dit zoekwoord te verbeteren. Wel kan het zijn dat een SEA campagne indirect invloed heeft op het verbeteren van deze SEO ranking. Waar deze indirecte invloed uit bestaat, lees je in deze blog!

1. Onbewust opvallen

Je hebt twee soorten zoekers: doeners en twijfelaars. Doeners klikken direct op een zoekresultaat na een zoekopdracht. Twijfelaars klikken na een zoekopdracht niet meteen op de vertoonde zoekresultaten. Zij scrollen eerst nog wat op en neer over de eerste pagina van Google om tijd te winnen. Het hebben van een extra advertentie bovenaan de pagina, kan deze twijfelaars over de streep trekken. Nadat ze jouw bedrijfsnaam bovenaan bij de advertenties zien, komen ze deze vervolgens nog een keer tegen tussen de organische resultaten. Dit zorgt er vaak onbewust voor dat jouw website boven de andere zoekresultaten verkozen wordt. Vraag je alleen wel af of het, kijkend naar de CPC voor het zoekwoord, het waard is om te adverteren.

2. Stijging Click Through Rate (CTR)

Zoals bovenstaand omschreven kiezen Google gebruikers eerder voor jouw website vanwege de combinatie van SEA en SEO. Dit zorgt naast meer websitebezoekers dus ook direct voor een hogere click through rate (CTR). Deze CTR is weer een factor welke Google meeneemt tijdens het bepalen of websites interessant zijn in combinatie met een bepaald zoekwoord. De kans is dus aanwezig dat een combinatie van SEA en SEO zorgt voor een hogere CTR wat resulteert in een hogere SEO ranking!

3. Verhoogde autoriteit

Misschien wel de belangrijkste SEO-factor is de autoriteit van jouw website. De autoriteit wordt naast linkbuilding en social media activiteit ook bepaalt door branded searches en direct visits. Door strategisch te investeren in SEA, zorg je voor een stijging in het aantal websitebezoekers. Wanneer deze bezoekers bekend raken met jouw website en dienst, komen ze vaak niet meer via algemene Google zoektermen op jouw website terecht. Ze gaan nu namelijk of jouw bedrijfsnaam zoeken via Google, of ze bezoeken direct je website. Dit zijn de branded searches en direct visits welke ik eerder omschreef en welke indirect zorgen voor een verbetering van je organische ranking.

Conclusie

Het strategisch investeren in SEA heeft dus alleen meerdere indirecte voordelen voor je organische rankings. Door bijvoorbeeld de hogere CTR en autoriteit kan je website namelijk hoger ranken in Google. Echter hebben we hier natuurlijk wel te maken met indirecte invloeden. Het behalen van een hogere SEO ranking is dan ook nooit het directe doel van een SEA investering. Het kan zijn dat je besluit om aan de slag te gaan met zowel SEA als SEO, maar doe dit dan met een duidelijke strategie voor ogen.

Wil je meer weten over de impact van SEA op SEO en hoe je beide voor jouw IT-organisatie kunt inzetten? Neem contact met ons op via info@leadgate.eu of bel ons op 010 268 1148.

Norman Vincent Peale

Dr. Norman Vincent Peale (1898–1993) was a minister and author (most notably of The Power of Positive Thinking) and a progenitor of the theory of “positive thinking”.

Schedule a call

Marketing strategy helps you with:

Reid Hoffman

Reid Garrett Hoffman is an American internet entrepreneur, venture capitalist, podcaster, and author. Hoffman was the co-founder and executive chairman of LinkedIn, a business-oriented social network used primarily for professional networking.

Eddy Huang

Edwyn Charles Huang (born March 1, 1982) is an American film director, author, chef, restaurateur, food personality, producer, and attorney. He was a co-owner of BaoHaus, a gua bao restaurant in the East Village of Lower Manhattan.

Mother Theresa

Moeder Teresa, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu (Skopje, 26 augustus 1910 – Calcutta, 5 september 1997), was een katholieke zuster, stichteres van de Missionarissen van Naastenliefde en Nobelprijswinnares voor de vrede. … In 2003 werd ze zalig verklaard en op 4 september 2016 volgde de heiligverklaring.

Warren Buffett

Warren Edward Buffett (Omaha (Nebraska), 30 augustus 1930) is een Amerikaans zakenman en investeerder. Hij is directeur en met een belang van 38% grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway. Buffett staat al enkele decennia op de lijst van rijkste mensen ter wereld met in 2021 een geschat vermogen van 109 miljard dollar.