Een online marketingdoelstelling opstellen

24/07/2019

Een online marketingdoelstelling opstellen

Bij Leadgate Europe vinden wij het belangrijk dat onze klanten voor zichzelf helder hebben wat zij precies willen bereiken met hun online marketingactiviteiten. Op die manier weten wij, als verlengstuk van jouw marketingafdeling, wat de targets zijn en hoe we vervolgens onze creativiteit kunnen inzetten om deze te behalen. In deze blog leggen wij je stap voor stap uit wat een online marketingdoelstelling precies is en hoe je deze kunt opstellen.

1. Wat is een online marketingdoelstelling?

Een online marketingdoelstelling is een meetbare doelstelling die de eindsituatie beschrijft die een bedrijf wilt bereiken door middel van het uitvoeren van online marketingactiviteiten. Een online marketingdoelstelling komt altijd voort uit de bedrijfsdoelstelling en wordt gemeten middels KPI’s (Kritieke Prestatie Indicatoren) in aantallen of percentages. Een bedrijfsdoelstelling bestaat uit de missie en visie van jouw onderneming. Vervolgens is de online marketingdoelstelling de vertaalslag van jouw bedrijfsdoelstelling. Vanuit deze doelstelling volgt weer een strategie en uiteindelijk de uitvoering. Hieronder een aantal voorbeelden van missie, visie en de online marketingdoelstelling. 

2. Soorten online marketingdoelstellingen

Een online marketingdoelstelling is de aanpak van jouw bedrijfsdoelstelling. Beide doelstellingen moeten altijd overeenkomen. Voorbeelden van online marketingdoelstellingen:

 • Verhogen van de sales;
 • Het genereren van leads;
 • Nieuwe klanten aantrekken;
 • Het verbeteren van de klantloyaliteit;
 • Up-sell of cross-sell; 
 • Brand Awareness verbeteren;
 • Verhogen van de klanttevredenheid;
 • Een nieuwe dienst of oplossing lanceren;
 • Rebranding of herpositionering;
 • Verhogen websitebezoekers;

 

3. Een online marketingdoelstelling formuleren

Voor het formuleren van een gebruik je de SMART-principe. Het SMART-principe is management- of pedagogenjargon voor het eenvoudig en eenduidig opstellen en controleren van doelstellingen (Wikipedia). De letters van het SMART-principe staan voor: 

 • Specifiek: Beschrijf wat je precies wilt gaan doen. Bijvoorbeeld een maandelijkse stijging van 5% in het aantal Marketing Qualified Leads; 
 • Meetbaar: Je drukt je doelstelling uit in een meetbare getal of percentage zodat het meetbaar is. Bijvoorbeeld: 100 Marketing Qualified Leads in een jaar. 
 • Acceptabel: Er moet voldoende draagvlak voor de doelstelling zijn, zeker wanneer je deze opstelt voor heel team. Het marketingteam moet het bijvoorbeeld wel eens zijn met de geformuleerde marketingdoelstelling; 
 • Realistisch: De doelstelling moet haalbaar zijn. Als je bijvoorbeeld vorig jaar maar 5 Marketing Qualified Leads hebt behaald, is het niet realistisch om te stellen dat dit er volgend jaar 100 moet zijn; 
 • Tijdsgebonden: De doelstelling moet verbonden zijn aan een bepaalde periode (vaak een jaar) zodat gemeten kan worden of de doelstelling behaald is. 

Een voorbeeld van een SMART-doelstelling is: ‘’Op 31 december 2019 moet het marketingteam 100 MQL’s hebben gegenereerd die het salesteam kan opvangen.’’ 

4. Breng jouw marketing- en salesfunnel in kaart

Een belangrijk actiepunt bij het formuleren van een realistische online marketingdoelstelling, is het in kaart brengen van jouw huidige data. Je kunt natuurlijk wel 100 MQL’s per jaar willen genereren, maar als uit de data blijkt dat het er nu maar 10 per jaar zijn dan kun je je afvragen of de doelstelling wel realistisch is. Je brengt jouw marketingdata inzichtelijk door de marketing- en salesfunnel aan elkaar te koppelen. Zie onderstaand voorbeeld. 

oude-situatie-vs-nieuwe-situatie-1024x404

In de bovenstaande afbeeldingen zie je de conversiepercentages van de oude en nieuwe situatie uitgetekend. Er is duidelijk te zien dat de oude situatie met 400 aanvragen maar één of twee klanten oplevert. Door conversie optimalisatie in te zetten om zo de aanvragen te verdubbelen, zie je dat in de nieuwe situatie het aantal klanten verdubbelt. Voor realisatie van jouw online marketingdoelstelling is het dus essentieel dat je kijkt in welke fase van de funnel je het meeste resultaat bereikt. Doorgaans hebben de fasen aan de top van de marketingfunnel meer invloed omdat deze het langst doorwerken. In ons voorbeeld moeten we nu minimaal het aantal websitebezoekers verhogen naar 25000 (25000 x 8%) x 5%) om de doelstelling van 100 MQL’s te bereiken. 

Tot slot..

Nu je alle handvaten hebt voor het opstellen van de online marketingdoelstellingen voor jouw IT-organisatie is het tijd om na te gaan denken over het opstellen van je online marketingstrategie. In onze blog vertellen we je aan de hand van 7 essentiële elementen hier meer over. Heb je nog andere vragen over het opstellen van online marketingdoelstellingen? Neem dan gerust contact op door ons te bellen op 010 – 268 1148 of stuur een mailtje naar info@leadgate.eu

Norman Vincent Peale

Dr. Norman Vincent Peale (1898–1993) was a minister and author (most notably of The Power of Positive Thinking) and a progenitor of the theory of “positive thinking”.

Schedule a call

Marketing strategy helps you with:

Reid Hoffman

Reid Garrett Hoffman is an American internet entrepreneur, venture capitalist, podcaster, and author. Hoffman was the co-founder and executive chairman of LinkedIn, a business-oriented social network used primarily for professional networking.

Eddy Huang

Edwyn Charles Huang (born March 1, 1982) is an American film director, author, chef, restaurateur, food personality, producer, and attorney. He was a co-owner of BaoHaus, a gua bao restaurant in the East Village of Lower Manhattan.

Mother Theresa

Moeder Teresa, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu (Skopje, 26 augustus 1910 – Calcutta, 5 september 1997), was een katholieke zuster, stichteres van de Missionarissen van Naastenliefde en Nobelprijswinnares voor de vrede. … In 2003 werd ze zalig verklaard en op 4 september 2016 volgde de heiligverklaring.

Warren Buffett

Warren Edward Buffett (Omaha (Nebraska), 30 augustus 1930) is een Amerikaans zakenman en investeerder. Hij is directeur en met een belang van 38% grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway. Buffett staat al enkele decennia op de lijst van rijkste mensen ter wereld met in 2021 een geschat vermogen van 109 miljard dollar.